Τίτλος

Αστικό χρωμόσωμα – Το παγκάκι του μέλλοντος

Τύπος Project
Τοποθεσία
Αθήνα
Εμβαδόν (m2)
Έτος
2010

A’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

«Παρατηρώντας τις κινήσεις και τις ενέργειες των ανθρώπων όταν βρίσκονται σε έναν υπαίθριο δημόσιο χώρο, καταλήξαμε σε μια οργανική δομή που θα περιελάμβανε ποικιλία χρήσεων. Πρόκειται για μια μορφή που προσεγγίζεται περιμετρικά από όλες τις πλευρές και είναι διαιρεμένη σε 2 βασικές λειτουργικές ενότητες. Η ζώνη Α περιλαμβάνει το χώρο καθιστικού με την πλάτη που είναι καταλλήλως σχεδιασμένη για την ανάρτηση ανακοινώσεων σχετικά με τα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου. Το κομμάτι Β αποτελείται από έναν πάγκο με καθίσματα, όπου οι περαστικοί μπορούν να σταθούν να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να ακουμπήσουν τα πράγματά τους. Η πλάτη των καθισμάτων επιμελήθηκε έτσι ώστε να προσφέρει σκίαση ανάλογα με τον προσανατολισμό. Ένα τρίτο ενδιάμεσο κομμάτι (Γ), που είναι και το χαμηλότερο κομμάτι της κατασκευής, αποτελεί το συνδετικό κρίκο για τα 2 προηγούμενα, που ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής, μπορεί να αποτελέσει θέσεις φύλαξης ποδηλάτων. Καθεμία λειτουργική ενότητα μπορεί να σταθεί αυτόνομα στο χώρο, ενώ ο συνδυασμός πολλών μπορεί να δημιουργήσει «γειτονιές» που να δώσουν μια ποικιλία χρήσεων στο χώρο. Το συνολικό μήκος του παγκακιου είναι περίπου 9.5 μέτρα. Η κατασκευή του «Αστικού Χρωμοσώματος» στην ανθρώπινη κλίμακα θα πραγματοποιηθεί  στο προσεχές μέλλον από το Δήμο Αθηναίων. Το παγκάκι θα τοποθετηθεί στην Κορεάτικη Αγορά, μια πλατεία αδιαμόρφωτη ακόμη, στο τέρμα της οδού Ερμού, έτσι ώστε να της δώσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα και να την εμπλουτίσει λειτουργικά.»

Ο Δήμος Αθηναίων δεν προχώρησε τελικά στην υλοποίηση του Αστικού Χρωμοσώματος για οικονομικούς λόγους. Με χρηματοδότηση όμως της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, κατασκευάστηκε σε κλίμακα 1:1 μια παραλλαγή του Αστικού Χρωμοσώματος, στα πλαίσια του μαθήματος «ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ 9ου εξαμήνου». Ο τρόπος κατασκευής που προτάθηκε ήταν η κοπή προφίλ κόντρα πλακέ με laser και η τοποθέτησή τους με διάταξη array με πυκνώσεις και αραιώσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν οι λειτουργικές ενότητες.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΑΡΧΗ: ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

DESIGN TEAM: ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ ΠΑΥΛΙΝΑ, ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, ΒΕΡΤΕΟΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΓΑΛΑΚΤΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, MARCETIC DRAGANA, ΥΦΑΝΤΗ ΕΛΕΝΑ, XAZAΠΗ ΑΝΝΑ